събота, 10 ноември 2018 г.

БЕЗ ДИРЯ

Ще те изтрия бясно с всички спомени,
омръзна ми да бъдем ден до пладне.
Недей да смяташ плюсове и минуси,
кой взел, кой дал - платих си го отдавна.
Отдавна с рози ти ми ряза вените
и хвърляше парчета в празни стаи,
а после рецитираше поемите
във опит да зарастваш рани.
Веднъж да беше ми поискал сметката,
да беше счупил любовта навреме,
до капчица да беше ми изпил надеждата!
Какво, по дяволите, още търсиш в мене?
Не ми остана пламък за раздаване,
ръцете ми приличат на пустиня...
Не мога вече! Чуваш ли- предавам се!
Върви напред! И не оставяй диря!

текст: AntOurAge
снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/

Недописано

"Спри се!". Лесно е да го кажеш. А как? Питам! Как се спира кръвта във вените, която бушува? Как се спира ураган, разклащащ душата ти? Как се оцелява, когато някой е взел сърцето ти и не ти го връща? Броя залезите, в които се моля да забравя... а изгревите стават още по-трудни и безсмислени. Останаха толкова недописани редове, измачкани страници, мокри възглавници и неизказани думи... Преглъщам корабокрушенията си. И не намирам сушата. Моля се за отлив в очите си. Докато се опитвам забравя неговите. А луната е толкова глуха...

текст: AntOurAge

снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

Нещастието

Нещастието често не идва само. Но ни дава предварителни сигнали. Че сме излезнали от собствената си норма. Индикатори, че положението не е под контрол. Първо в преценката ни. След което и в нещата около нас. Разместване на пластове и борба на характери. Истинските трагедии се случват много по-рано и първо вътре, след което и извън нас. Но отказваме да ги погледнем в очите. Стискаме зъби и си мислим, че всичко е въпрос на инат. На самодоказване. На характер. На това да си тежиш на мястото и изтърпиш неудобството или да задържиш обидата, мислейки как да нанесеш двойна. Или тройна. И си трупаш товара. Жънейки реванши и ответни удари. Вземайки абсурдни решения. И задържайки гняв и болка. Защото реално да отвърнеш, много често не те облекчава. Но отказваш да го индикираш. Нали си по-силен в собствените си его измерения. Само че егото е леко хлъзгав ориентир за справедливост. Често ти връща като бумеранг всичко гнило. За да не изрече първи едно "Извинявай!", човек е способен да зачеркне взаимоотношения, да пропусне изключителни моменти и дори да се откаже от част от живота си. Ето това е нещастието. Или поне зародишът му.

текст: AntOurAge
снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/

ПАМУК

Аз знам кога е време да си тръгна,
дори по тъмно ясно си личи,
че пътят ми към теб е сбъркан,
щом няма обич, няма и звезди.
Какво, че още биеш в мен ритмично,
ще стисна пак сърцето си в юмрук,
защото твоето небе е прозаично,
а моето е просто от памук.
Какво, че още устните са жадни,
щом с всяка глътка повече горчиш,
на дъното се давят безпощадни
безброй разполовени тишини.
Аз знам кога е време да си тръгна!
Щом любовта започне да тежи
и виновно пита "пак защо си тъжна",
но вместо отговор...Мълчи!


текст: AntOurAge
снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

Ти си...

Мъчно ми е за глагола “си”...Сякаш рядко успяваме да го вплетем в изречения с положителен заряд. Всеки има своите съображения да не признава на другия какво е за него. Понякога ни е срам, защото чуствата ни са “неправилни” от морална гледна точка. Друг път ни е страх, че няма да ни отвърнат със същата или по-висока степен. А най-ме плаши, когато не говорим на човека до нас заради инат. Или просто защото мислим, че ще имаме и друга възможност. И с лекота отлагаме... да кажем “ти си за мен ...” и накрая оставяме своето позитивно “ти си...” да се превърне в изплакано към небесата... “ти беше”...

Текст: AntOurAge
Снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/

До следващото лято

Това лято не беше за обичане. Непостоянно и уклончиво, неуловимо и лекомислено... Трудно за обичане и лесно за събличане. Това лято бе само за пясък в очите, за гонене на вълни и вятър, за откраднато време, за скачане от скалите. Право в дълбокото. Без да показваме колко ни е страх. Без захарни обещания и излишни думи. Вкусът на солените ни устни бе достатъчен, за да си измислим приказка. Гледахме звездите и не задавахме въпроси, на които никой не можеше да отговори. Крадяхме си мислите един за друг. Вмъквахме се в очите си и се преструвахме, че лятото няма да ни липсва. Че ти не си любимият ми сезон. Че аз няма да ти се случа отново. Мълчим. А в зениците ни плуват облаци…Това лято не беше за обичане… Ще чакаме следващото…

текст: AntOurAge
снимка: AntOurAge
https://www.facebook.com/theantourage/

Празнина

Дълбоко съжалявам лошите, злобни, дребнави хора. Представете си в какво затъмнение, самота, страх и нещастие живеят. Духовна бедност. По-дълбока от нищета. По-страшна от проклятие. Празнота, равносилна на постоянна бездна. Съзнание, събуждащо се сутрин в състояние на клинична смърт. Лишено от съчувствие, хуманност, светлина. Безпомощност, изчерпваща се с постоянна разруха. Щастливите хора не вършат злини. Прекалено заети са да сътворяват, обичат и поправят. Да живеят живота. Да го украсяват. Да бъдат добри. Не подражавайте на лошите хора. Да, привидно печелят повече и по-често. Но само за да запълнят незапълващи се празнини. Не им се давайте, но съжалявайте лошите хора. Те просят, просят за обич.


текст: AntOurAge
снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

БЕЗРАЗЛИЧИЕ

При тях се случва тихо любовта.
Не помни, не очаква, не говори.
Видя я само пълната луна
и в себе си греховно я затвори.
Тя няма име, няма и лица,
измръзнала във тъмното въздиша.
Наместо в дом- се топли във вина.
И никой никъде за нея не написа.
И никой никъде не я позна.
Ключалките й бяха пантеона.
Молитвите извръщаха глава.
Присъдата й беше "Не е твоя"!
От тях си тръгна тихо любовта...
Зави зад ъгъла и коленичи.
Два силуета в черно, без лица,
подминаха се... с безразличие!


текст: AntOurAge
снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage

понеделник, 24 септември 2018 г.

Отвъд думите

Помниш ли как се води разговор? Не как се говори. Не как се съобщава нещо, което теб те е провокирало. А как да вникнеш в паузите на събеседника си? Как да проследиш фините бръчици около очите. Дали следват усмивката на устните? Или остават неподвижни да прикрият болката и тъгата, стаени някъде дълбоко? Помниш ли как се показва интерес и отношение към тема, която може да не ти е любима, но става такава, щом човекът, за когото е важна, ти е любим? Забравихме да помним колко е важно да слушаме отвъд думите. Да гледаме отвъд показното. Отвъд себе си. Отвъд рационалното. Да градим мисли по време на разговор. Да създаваме. Да приютяваме. Идеи. Бъдеще. Мечти.


Текст: AntOurAge

Снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/

Рецепта за деня

Готвенето е изкуство. В което основна роля играят качеството на продуктите, пропорциите и подправките. Гаранция за хубав вкус са добрите продукти. За балансиран - пропорциите. А за неповторим - подправките. Да си представим, че хората в дните ви са продуктите. Най-важните са преобладаващи. И обратното - преобладаващите са най-важни. Пропорциите са времето, което отделяте за различните части от деня си - работа, семейство, приятели, себе си. Подправките са емоциите, които влагате в заниманията си. Любовта е най-важната, по презумпция, за да се пробужда апетита. Без любов всеки знае колко безвкусно може да е. Вярно, че ако сте в лошо настроение или под афект, може и да не се получи желания резултат. Но пък, ако използвате правилните продукти в нужните пропорции с подходящите подправки, може и да станете мастър шеф, забърквайки дните си.
Бон апети!

Текст: AntOurAge
Снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/

Душевен галоп

Имам цялото време на света. Да бъда. Да се уча. Да започна отначало. Да мисля. И всичко това е, за да бъда “себе си”. Звучи така лесно и примамливо. Така възвишено и едновременно простичко. Елементарно, драга ми Душичко!
Лесно е, но само да го проумееш. Само дето някак си действията ми куцат. Като стара кранта. Дето се е раздавала на младини. Мечтала е подир някой жребец да осмисли дните й. И така до деня, в който се изправи на манежа. И слънцето подчертае побелялата и вече почти забравила блясъка си козина. В този миг Душата ми осъзна как цялото време някак си, някъде е отминало. Безвъзвратно. И стремглаво се впусна в отчаяни опити за самозаблуда, за отхвърляне на вина. Започнаха се интереси, в стил “фън шуи” и какво ли още не... Ново, модерно.
Само дето старите навици, страхове, с модерни думи не се променят, а само звучат новаторски... Та... време нямаш, мила ми Душичко. Учиш, не учиш, само усещането за щастие ще ти остане!
В края!


Текст: AntOurAge
Снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

МАСТИЛЕНА

Откривай ме…
във припева на песните,
в мелодията на шарената есен,
в изгубените рими на поетите...
Откривай ме,
когато съм далече.
Когато се затварям плахо в себе си
и в капките от дъжд се стичам,
а в очите ми танцуват лебеди...
Откривай ме,
когато те отричам…
Такава ме открий. Когато съм мастилена.
Но стиховете ми не стават за обичане...
Намирай ме на дъното на смисъла,
макар да знаем, че отдавна се разминахме!


текст: AntOurAge
снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

Навреме

И все пак, не е толкова важно какво ще направиш, а кога ще го направиш. Изпуснеш ли момента за правилното действие, вече "правилно" не е най-правилната дума. Нещата трябва да се правят навреме. Не със закъснение. Закъснееш ли, загубил си. Но не само време. Обезценил си...себе си, статуквото, кредита доверие. Нещо като на фондовата борса. Важно е не колко, а кога ще оцениш нечий труд, уважение, старание, отдаденост, любов. След малко...вече късно е.

текст: AntOurAge
снимка: интернет
https://www.facebook.com/theantourage/