четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Кога седенки запеят...Зидове даже малеят!

А, бре, Стояне, що не се получава?  От Ямбол до Стамбул отиде и все нещо не става?!
Купи си риза, шапка и обуща, за зор заман и вратовръзка….а  кални пътеки още газиш! 
Уж  порасна, но в морето до глезен влизаш. Да не се намокриш. Косата да не развалиш. Душата да не размекнеш. А да плуваш в дълбокото  искаш. 
Уж огън умееш да палиш, но да изгориш те е страх от слънцето, все под сянка стоиш, чадъри разпъваш, в гори тилилейски бродиш. А за пожари копнееш. 
Ниви ореш, Стояне, а гладен още ходиш, от девет  кладенеца  вода вадиш
- пък жаден  малееш. Да не ти се счупи ралото? Да не ти пресъхна сърцето? 
Много такъми имаш, по дивеч от упор стреляш, а ръцете ти  все празни се връщат, ама ръце - гладки като замръзнало езеро. Жена да държат сънуват, а дисаги да носят не могат. 
Очите ти водоеми бяха, да се измиеш в тях, самодиви да плуват, изгори  да давят, а днес - като пещери хлътнали, мътни  ями,  студени, от имане наситени. 
Нали порасна, бре, Стояне? Майчица рядко вестяваш, все по широките улици
бродиш,  на чужди хора хаири даваш, а през полето  напряко пресичаш, кога изгрее месечината.  Време ли имаш...само своите стъпки да дириш? Кога сроден ще видиш, за ръка с някой да минеш?
Селото ти опустя - ти в голям град замина, салтанати и чалъми изучи, дувари големи иззида. Що празен се скиташ тогава? Ще мръкне! Светът ли да падне искаш, главата да ти заплесне, да ти напълни погледа, да  ти подири най-сетне подслона.  Пусто дано те възвърне – блага дума да кажеш, дела смели да правиш, за севда стени да събаряш, вратника да не забравяш. 
Ти пак слагай новите дрехи, Стояне, ама си вземи гегата, накриви шапката и иди на мегдана… Да се научиш отново на туй, що забрави да помниш! Да свирни вечер гайдата, душата благо да ти придума, седянките да запеят -  за селото опустяло, за сърцето, що бе голямо! 
Кога седянки запеят...Зидове, Стояне, малеят!

текст: AntOurAge
снимка: Nedko Dimitrov Photography

Няма коментари:

Публикуване на коментар