неделя, 1 юли 2018 г.

Препоръчано от Антураж: "Кафка на плажа" от Харуки Мураками

Мураками е непредаваем. Повествованието му е толкова просто на пръв поглед, а всъщност така многопластово, приковаващо погледа и мислите. Тази книга не може да се чете ей-така, между другото, просто е магически впримчваща. И не те пуска до последната си страница.
Авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. "Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си."
Избрани от нас моменти:

“А когато бурята стихне, вече няма да си спомняш как си успял да преминеш през нея и да оцелееш. Всъщност дори няма да си наясно дали е отминала. Но едно е сигурно. След като излезеш от нея, вече няма да си същият човек. В това е смисълът на пясъчната буря.”

“Знаете ли какво е любов? - Не съм пробвал, но имам някаква представа. То е, когато в теб бушува огън. - Именно. Огън. Но ако е нещастен случай, може вече да не я видите.”

“Излиза, че в целия огромен свят единственият човек, на когото можеш да разчиташ, си самия ти.”

“...произведенията, които притежават известно несъвършенство, са привлекателни тъкмо с несъвършенството си - поне за определени хора... В тази творба намираш нещо, което липсва на другите, нещо, което докосва струните на душата ти - а може би е по-правилно да се каже, че тя те намира.”

“Личните грешки обикновено са поправими. Стига да имаш доблестта да ги признаеш, всичко може да се поправи. Но нетърпимостта, ограничеността и липсата на въображение са като паразити, които се предават от човек на човек, променят вида си и продължават да се развиват. Няма спасение от тях.”

“Да попиташ е неудобство, но за кратко, да не попиташ е неудобство за цял живот.”

“Когато обичаш някого, ти търсиш липсващата половинка от себе си. Затова, когато мислиш за любимия човек, се натъжаваш. Сякаш се връщаш в стая, с която са свързани скъпи на сърцето ти спомени и в която отдавна не си бил. Това е естествено чувство.”


текст: AntOurAge
снимка: интернет

https://www.facebook.com/theantourage/

Няма коментари:

Публикуване на коментар