четвъртък, 31 май 2018 г.

Мило мое дете

Мило мое дете,
да живееш днес е лесно, но да станеш човек в това време не е! Преди да наситиш сетивата си, се погрижи за душата си - изпълни я с благодарност, доброта и отзивчивост! Проявявай грижа към себе си и към другите.
Всеки организъм има роля в този свят. Никога не гледай отвисоко, нито пък със съжаление. Твоят ръст се определя от това, дали си готов да стоплиш някого с поглед, да сведеш глава пред чуждата болка, да подадеш ръка, да вървиш напред, без да потъпкваш, да се обръщаш назад, за да не забравяш, да отстъпваш понякога, да си човечен винаги...
Ще чуваш различни неща от различни хора. Някои ще те харесват, други не. Това е нормално - ти също няма да харесваш всички. Ще получаваш обвинения, че не правиш достатъчно или правиш твърде много. Важна е твоята мярка.
Не се стреми да постигаш нещата на всяка цена, заради нечие мнение или заради егото си. Ако някога се сравняваш с другите, то го прави само за да надградиш качествата, които притежаваш. Постигай целите си заради самия себе си! Научи се да се цениш! Не се страхувай от несъвършенствата си. Приеми, че те също са качества. Така ще ги използваш в правилната посока. Колкото и да падаш, винаги намирай сили и кураж да се изправиш! Развивай не само ума, но и сърцето си! Грижи се за него с любов и никога не го отхвърляй. Не проявявай безчувственост! В този свят съществуват и добро, и лошо, красиво и грозно, здраво и болно....не затваряй очи пред нищо от това. Ако има начин да промениш - промени, ако можеш - помогни, съгради... а понякога просто приеми, че е така, и изчакай да се сменят сезоните. Но никога не се поддавай на примиреността!
Ще се случи да оставаш в самота. Наслади й се. Човек никога не е съвсем сам. Когато има себе си! Не се тревожи за неща, които след една година няма да имат значение. Не отброявай години, обиди, предателства и ласкателства... преходността е естественото им състояние.
Не смятай колко си дал и колко си взел - защото в живота формули няма и никога няма да са ти точни сметките. Чети! Питай! Откривай и бъди себе си! Дори да не се вписваш в съвремието си! Щастието не идва при модерните, а при тези, които са доволни от това, което имат!
Живей! Бъди дете! Не бързай да порастваш! Обичай! Остави се да те обичат! Осмелявай се винаги да мечтаеш! Дори за невъзможни неща, защото… всичко в този свят е възможно. Обичай - живота, хората, природата, времето, Земята, музиката, себе си!
Да живееш днес е лесно, но да станеш човек в това време не е!
Стани просто Човек, мило дете!
 

текст: AntOurAge
снимка: нета
https://www.facebook.com/theantourage/

Няма коментари:

Публикуване на коментар